El paper conjunt de la cultura i la salut mental

El paper conjunt de la cultura i la salut mental

Llibre Actiu és un servei que uneix la passió per la literatura, la cohesió veïnal i la lluita contra els estigmes del col·lectiu de la salut mental

El bookcrossing és ecològic i socialment responsable. Amb un llibre que ja no ens interessa tenir cobert de pols a qualsevol racó de casa, evitem l’esgrogueïment dels de l’estanteria del veí. És una permuta equilibrada. Un procés cultural gairebé inacabable en el que no es jutja el llibre per la portada. Ni tan sols pel seu contingut. Ni pel preu. És l’interès per començar un nou capítol que altres ja han llegit. I deixar que ells n’encetin un que nosaltres ja coneixem. És el paper conjunt de la cultura i la salut mental que intenta promoure Llibre Actiu.

Aquest servei impulsat pel Centre de Formació i Prevenció porta des del 2009 oferint l’intercanvi de llibres des del seu local al carrer Muntanya, al barri de Cirera de Mataró. En aquests sis anys han aconseguit reunir una col·lecció d’entre 20.000 i 30.000 registres que estan a la disposició dels usuaris que es vulguin apropar per adquirir noves històries i coneixements.

Aquest foment dels hàbits literaris s’uneix amb l’objectiu complert que va suposar en el seu moment l’aposta per l’establiment d’un nou equipament cultural al barri. Són moltes les persones de les rodalies que utilitzen el servei de Llibre Actiu i que comprenen la importància de la seva presència a la zona. És per això que la llibreria té la intenció de seguir participant en la cohesió social del veïnat.

Però el que possiblement més caracteritza a Llibre Actiu i que el diferencia de les altres llibreries de bookcrossing que podem trobar a la ciutat, és la seva teoria del contacte social. El recull de llibres està completament gestionat per persones que pateixen problemes de salut mental.

Jaume Rodon, responsable de la llibreria, ens resumeix l’activitat que desenvolupen destacant que “a Llibre Actiu evitem situacions d’aïllament i d’invisibilitat del col·lectiu trencant també amb els estereotips. És la població normalitzada, la que ve a casa nostra i nosaltres els atenem amb diligència. Afavorim el barri amb un nou equipament cultural i transformem la concepció i percepció social de la realitat de les persones amb problemes de salut mental.”

Si entrem al local de Llibre Actiu, seran aquestes persones qui ens atendran, ens aconsellaran i parlaran amb nosaltres sobre la col·lecció. Sortirem amb noves pàgines per llegir, haurem col·laborat en el funcionament de l’engranatge del servei i de ben segur ens haurem replantejat la imatge sovint errònia que tenim d’ells.

Cal combatre tots aquests estigmes. La por al desconegut només s’esfuma amb la voluntat de conèixer. Si coneixem, aprenem i amb l’aprenentatge s’acaba adquirint la comprensió de tot el que ens envolta. És el que passa amb els llibres. I és també el que passa quan parlem de salut mental. Que encara ens queden moltes històries personals per conèixer, aprendre i comprendre. I molt camí per eliminar els prejudicis que encara pateix aquest col·lectiu. Iniciatives com Llibre Actiu hi contribueixen de manera molt important.