Membres d’ERC-MES-AM Mataró mostren el seu interès en la situació dels joves migrants

Membres d’ERC-MES-AM Mataró mostren el seu interès en la situació dels joves migrants

L’equip directiu del CFP, Jaume Clupés i Jordi Mela, l’Esteve Rubió, director dels Pisos assistits 16-18 anys i Pisos per a joves tutelats o extutelats (ASJTET) i el Jaume Rodon, responsable del servei Prelaboral del CFP es van reunir amb membres d’ERC-MES-AM el passat divendres per tal d’exposar-lis la realitat actual dels joves migrants no acompanyats que viuen als pisos del CFP. Concretament, ens van visitar Francesc Teixidó, Rosa Guanyabens, Carles Porta i Soraya El Farhi.

Aquesta trobada va estar motivada per la voluntat dels membres del grup municipal de conèixer quina és la situació actual d’aquests joves, que han arribat al nostre país, com tants altres, cercant noves oportunitats. Degut a la crisi del Covid-19 s’ha reduït notòriament el nombre de persones que han efectuat aquesta migració però són moltes les que, a dia d’avui, encara no han aconseguit una independència que els hi permeti viure sense estar vinculades a recursos com els pisos del CFP.

L’Esteve Rubió va exposar els aspectes més destacats de la realitat i el dia a dia dels joves. El més important i la causa principal de la dificultat per a sortir de la seva situació de vulnerabilitat sol ser la complexitat per aconseguir la primera i/o segona renovació del permís de residència i de treball. “El handicap del col·lectiu és la falta de papers. No podem ajudar-los en el circuït d’inserció laboral, només amb la formació” va afirmar Rubió.

Així doncs, aquests joves es troben amb que, tot i haver dedicat temps i esforços per formar-se i adquirir competències per a treballar, sovint és impossible aconseguir una feina i, per tant, la independència econòmica.

L’Esteve va explicar que l’equip de professionals busca tot tipus de sortides per aquest col·lectiu, cercant llocs de treball adients pel seu perfil i programes de formació que els ajudin a poder millorar les seves competències.

La realitat és que la dificultat per obtenir feina i la documentació necessària fa que, a vegades, visquin situacions dures. És el cas  d’un jove que finalment va haver de tornar al seu país perquè el passaport va arribar tres mesos després del termini. Un cop surten del recurs es troben amb què, si reben prestacions, no els hi permeten llogar un pis i la seva situació empitjora. Rosa Guanyabens comentava que la dificultat per accedir a un habitatge és un tema transversal que afecta a moltes persones avui en dia de la mateixa manera. “El problema d’habitatge el tenen molts col·lectius que cobren 600€ al mes i no poden viure” va afirmar Guanyabens.

L’Esteve va destacar que els joves conviuen perfectament amb el veïnat del pis i que, per tal de trencar amb situacions de tensió amb què es troben en el seu dia a dia recentment van fer una trobada amb membres dels cossos de seguretat municipal on van comentar el que viuen i van rebre informació sobre els seus drets i deures i indicacions de com procedir, per exemple, la documentació que han de portar en tot moment a sobre.

 

I des de l’Ajuntament, en què podem ajudar?

Els i les membres del grup municipal ens van preguntar en diverses ocasions què podrien fer per ajudar-nos. Una pregunta tan important i necessària per a establir sinergies i una col·laboració real entre l’administració i les entitats.

Així mateix, van ser proactius/ves aportant propostes per a materialitzar la millora de la realitat dels joves. Establir trobades entre entitats locals, promoure el voluntariat i la mentoria i continuar en l’indispensable treball perquè les persones que tenen dificultats econòmiques per a disposar d’un habitatge, siguin del col·lectiu que siguin, puguin accedir-hi, van ser algunes de les idees que van sorgir.

Durant la trobada també vam fer una reflexió sobre la importància de que aquest grup deixi de conviure amb l’estigma i les etiquetes. Una de les que pateixen de forma més arrelada és la vinculació dels joves migrants amb actes de delinqüència. En aquest sentit, el Jaume Clupés, director del CFP, va emfatitzar amb que “La realitat és que hi ha més gent que no té recursos a banda d’ells”.  I va concloure “a mesura que augmenti l’ocupació, baixarà la tensió”.

La conversa amb els membres d’ERC- MES-AM va suposar, doncs, un intercanvi d’impressions, l’explicació de la realitat dels joves que atenem i la mostra de que amb la bona voluntat de membres de l’administració pública i de les entitats, podem buscar conjuntament solucions  per a millorar la vida dels col·lectius que atenem.

Estem molt agraïts/des pel seu interès i predisposició per col·laborar amb la tasca del CFP.