“Pas a pas”, la caminada setmanal en grup de l’SRC Maresme

“Pas a pas”, la caminada setmanal en grup de l’SRC Maresme

Fa un parell de mesos va començar l’activitat “Pas a pas” al Servei de Rehabilitació Comunitària de Mataró.  Una desena de persones de les que atenem des d’aquest recurs hi participen, acompanyades d’una professional. Es tracta de fer una caminada en grup, amb un previ escalfament, a través de rutes senzilles que sempre tenen com a punt de partida el Parc Central. L’objectiu és treballar els hàbits saludables i, alhora, potenciar el vincle entre els companys i les companyes en un ambient diferent al centre.

Aquesta iniciativa sorgeix arrel de l’aturada que va implicar la pandèmia i per la gran incidència de malalties associades que presenten la majoria de persones usuàries tal com obesitat, diabetis o dolor de cames i articulacions.

 

Cercar activitats que facin atractiva la caminada

L’equip educatiu, a banda de coordinar-se per acompanyar-los a la caminada, busca maneres de fer rutes o activitats durant aquesta estona a fi d’aportar un valor afegit a cada ‘Pas a Pas’.

La setmana passada, per exemple, van aprofitar-la per conèixer més l’entorn més proper al SRC.  Així, van aprendre a reconèixer i a comptar els ocells del Parc Central de Mataró gràcies a una fitxa de camp de l’Institut Català d’Ornitologia.

Fer el que està a les nostres mans per fer atractiva l’activitat i que, en un futur, se la facin seva i gaudeixin planificant-ne de forma autònoma és també part de la nostra tasca.

 

Promoure un estil de vida saludable, un dels pilars dels SRC de l’entitat

Un dels aspectes que més es treballa des dels Serveis de Rehabilitació Comunitària i que és vital per aconseguir la recuperació de les persones que atenem és ajudar-les a adquirir hàbits saludables i a aprendre a viure cuidant-se en totes les vessants. També físicament.

Fer activitat física aporta molts beneficis que ajuden a apaivagar la simptomatologia negativa que presenten les persones usuàries i també incideix en els seus hàbits saludables. Especialment, si es fa a l’aire lliure.

Alguns dels beneficis són evidents però n’hi ha d’altres que es desconeixen i que ajuden molt a les persones que atenem a poder tenir una vida plena i incloure’s a la comunitat. És el cas, per exemple, de l’augment de la resistència als esforços i, per tant, que es cansin menys i més tard o bé de l’ajuda que suposa per a vèncer la depressió, l’estrès i l’insomni. Així mateix, si són en grup, també augmenten la sensació de benestar al compartir una activitat amb altres companys i companyes.

 

Petits canvis d’hàbits i espais de convivència fets  “Pas a pas” com diu el seu nom són els que fan que, mica en mica, les persones que atenem pugin tenir  una qualitat de vida cada vegada millor.